Mitä rommi on?

Rommi on valmistettu sokeriruo’osta joka jakaantuu kahteen luokkaan. Joko sokeriruokomehusta valmistettuun (Bacardi) tai melassista (Ron Zacapa). Rommia valmistetaan Karibian alueilla ja on todennäköisesti rantautunut kuitenkin eurooppalaisten mukana näiden tuodessaa sokeriruo’koa mukanaan.

Rommin uskottiin parantavan trooppisilta sairauksilta ja se päätyikin hyvin nopeasti eri maiden laivastoihin lääkkeeksi. Ja pitkien laivamatkojen aikana huomattiinkin että rommi säilyy hyvin ja makukin parani sen ikääntyessä.

Valmistus on otettu suoraan wikipedian sivulta.

”Rommi valmistetaan joko sokeriruo’osta puristetusta nesteestä tai sokerinvalmistuksen yhteydessä jäljelle jääneestä melassista. Tislauksen jälkeen rommi on tulisen ja raa’an makuista. Sen vuoksi rommi yleensä ikäännytetään, useimmiten tammitynnyreissä, jolloin sen maku muuttuu pehmeämmäksi ja hienommaksi. Ikäännyttäminen voi viedä yhdestä kolmeenkymmeneen vuotta tai jopa kauemmin. Ikäännyttämisen aikana rommista tulee ensin kullanväristä ja myöhemmin tummemman ruskeata. Useimmat rommit ovat sekoituksia, joskus jopa 20 erityyppisestä rommista. Eri rommilaatujen ja -erien yhdistäminen tuottaa tasalaatuista rommia. Sekoittamisen jälkeen rommin annetaan olla vielä jonkin aikaa tynnyrissä ennen laimentamista ja pullotusta.”

Rommia ei ole standartisoitu (cocnac ja calvados) ja lähinnä tarkoittaa sitä että kaikki alkoholi jotka valmistetaan rommin valmistusta seuraten (stroh) voidaan kutsua rommiksi.

Sokeriruokomehusta valmistetut ovat yleensä vaaleita (bacardi) rommeja ja näitä käytetään yleensä drinkeissä.

Melassista valmistetut ovat tummia ja ne ovat tyypiltään Premium-rommi. Nämä ovat pitkään ikäännytettyjä laadukkaita juomia jotka kuuluisi nauttia sellaisenaan.

Nämä Premium-luokan rommit ovat juurikin näitä minun blogissani esiintyviä. Ja valitettavasti Premium on hieman vähemmin tunnettu ihmisten keskuudessa. Onneksi Alko on alkanut panostamaan myös näihin tuotteisiin.

5 kommenttia artikkeliin ”Mitä rommi on?

 1. Tässä on aika iso asiavirhe, kun sanot että ”Rommi on valmistettu sokeriruo’osta joka jakaantuu kahteen luokkaan. Joko tisleestä valmistettuun (Bacardi) tai melassista (Ron Zacapa).”

  Tisle on yleisnimitys tislatulle alkoholille. Kaikki tislattu alkoholi on tislettä.

  Rommi jaetaan kahteen luokkaan: Rum industriel – eli melassia raaka-aineena käyttävät rommit, ja Rum Agricole – eli sokeriruokomehua raaka-aineena käyttävät rommit.

  1. Kiitos oikaisusta ja huomiosta! Nyt huomasin vasta itsekkin ajatuksen kanssa lukemalla. Korjataan paikkansa pitäväksi!

   Olikos nyt niin että joitain tummiakin rommeja valmistetaan tuolla Rum Agricole menetelmällä?

   1. Terve, toki tummia rommeja valmistetaan Agricole -menetelmällä.

    Valkoinen (Väriton) rommi on joko:

    a) Rommia, joka on ns. tuoretta tisletta, eli sita ei ole ikaannytetty millaan tavalla. Vain alkoholiprosenttia on pudotettu pullotusta varten.

    b) Rommia, jota on ikäännytetty (ex-bourbon) tynnyrissä muutamasta kuukaudesta useampaan vuoteen, ja sen jälkeen siitä on suodatettu pois tynnyroinnin antama väri pois, ja alkoholiprosenttia on jälleen pudotettu pullotusta varten.

    Agricole -menetelmässä, joka on se vanhin tapa tehdä rommia, puristetaan ensin sokeriruo’osta mehu, ja käyminen tapahtuu joko suoraan mehussa tai mehusta vettä pois keittämällä saadussa mehutiivisteessä (hiivaa siihen lisäämällä). Tätä menetelmää käytettiin pienissä, vanhimmissa tislaamoissa, joissa rommin kaltaista karkeaa alkoholia tehtiin Eurooppalaisten toimesta. Alkurommi oli kammottavan karkeaa ”viinaa”.

    Sitten koko ruokokasvin ympärille kasvoi sokerin tuotanto, ja sokeriruokomehusta alettiin eriyttämään sokerikiteitä (sokeria). Tämän prosessin jälkeen syntyi melassia, jossa on edelleenkin kohtuullisen paljon sokeria (selvästi tarpeeksi rommin valmistusta ja käymisprosessia varten). Kun sokeria tuotettiin ja melassia käytettiin rommin tekoon, syntyi käsite rum Industriel – eli melassirommi. Siihen aikaan teollisuuteen viittaavalla sanalla kuvattiin lähinnä edistyksellistä, nykyaikaista tuotantoa, eli sana ei todellakaan viitannut esim. huonompaan laatuun.

    Melassi oli loistava raaka-aine alkoholin tekoa varten. Se säilyi tynnyreissä jopa vuosia, ja sitä voitiin kuljettaa ja myydä esimerkiksi Pohjois-Amerikan siirtokuntiin – joissa siitä tehtiin rommia paikallisesti.

    Mutta miksi Ranskalle kuuluvat saaret lopettivat jo 1800-luvun alussa sokerin tuotannon, ja alkoivat ainoina tehdä taas Agricole-rommia ruokomehusta?

    Koska Napoleon visionäärinä investoi ensimmäisenä Euroopassa sokerijuurikkaasta saatavan sokerin tuotantoon. Näin emämaa Ranska ei enää tarvinnut saarten sokeriruokoa sokeriinsa, ja ruokomehu jäi käyttämättä eikä melassia ollut. Näinpä saarilla alettiin taas tekemään rommia suoraan ruokomehua käyttäen, ja metodit kehittyivät moderneiksi.

    Muissa siirtomaissa jotka kuuluivat Englannille ja muille isännille, sokerintuotanto sokeriruo’osta jatkui 1900-luvulle asti isona bisneksenä. Näin ollen melassia syntyi sivutuotteena, ja siitä sitten tehtiin rommia.

    Nykyisin Agricolea markkinoidaan usein ”parempana” ja aidompana kuin melassirommia. Tosiasiassa raaka-aine ei juurikaan vaikuta ilmeisesti rommin laatuun, sen sijaan siihen vaikuttaa kyllä suuresti tislauslaitteisto, käymisaika, muu prosessi, tynnyrien laatu. Valitettavan usein premium -rommina myytävä juoma on myos keinotekoisesti (siitä kertomatta) esansseilla maustettua, eikä ikämerkinnät pidä aina paikkaansa. Tämä johtuu 150 rommin tuottajamaan erilaisista laeista rommintuotannon ja myynnin suhteen. Moni ”jonkun saaren tai maan oma” rommi on myos itse asiassa blendi useiden eri maiden rommeista, sillä suuri osa rommista myydään bulkkina kansainvälisesti.

    Aito rommi ei ole makea, vaan kuiva juoma. Sokeri ei tule tislauksesta läpi.

 2. FYI, Bacardi on kylla melassirommi. Bacardin eri pullotteisiin menee lahinna jatkuva- eli kolonnitislattua, nimenomaan melassista tehtya rommitisletta (alkupera vaihtelee jonkin verran).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

64 − = 56